Denne sekken bør du ta en kikk på! Test av ryggsekk for naturfotografen.

På bildet: Jan-Eilert i gammelskog, med Bergans Alpinist Escape med Escape II topplokk. Et kamuflasjetelt er bunnet fast bak på teltet. På denne turen hadde jeg med meg to stativer, to kamerahus, 70-200 f/2,8, 300 f/4, 500 f/4, Et kompaktkamera, mikrofon og lang kabel, ekstra batterier, konverter og mye annet. Alt dette blei plass til på sekken, men teltet måtte jeg stroppe fast bak på sekken og det bruker jeg vanligvis ikke å gjøre på langtur. Vanligvis bruker jeg anatomisk, som får plass oppe i sekken. Da blir ikke sekken like baktung som på bildet. Foto: Tommy Båtstrand.

TEST AV BERGANS ALPINIST ESCAPE

Se for deg at du for eksempel skal utforske Dividalen i Troms. Du går inn i området med en svær anatomisk sekk. Under forflyttning blir det lite tid til fotografering. Derfor må du legge inn dager som du vier helt med kamera i hånden. På disse turene vil du savne en god dagstursekk. Det er ingen tvil om at fotosekker har sin misjon på korte dagsturer. På langtur er de elendige. Jeg har sett fotografer som har forsøkt å binde fotosekken på sin store anatomiske sekk. Dette fungerer dårlig. De fleste vil derfor velge å putte fotoutstyr i topplokk og sidelommer. Dette fungerer greit på de store forflyttningene, men det fungerer ikke fleksibelt nok i basecamp. Ofte har jeg ønsket meg en god fotosekk å bruke, de gangene jeg har leir flere dager på samme sted.

Foto: Produktfoto fra Bergans.no

Det var denne ideen som fikk meg til å lukte nærmere på Bergans Alpinist Escape. Denne modellen kan man kjøpe et større topplokk til, slik at man kan bygge sin egen fotosekk.. (Se innlegget i feltbloggen min). Jeg plukket ut skillevegger fra en lowe-fotosekk som jeg syns er helt elendig. Slik fikk jeg greie vegger i sekken. Sekken er stor nok til å romme: (Et kamerahus med 300mm f/4is usm (Godt egnet for langtur), En 70-200 f/ 2,8 is usm L, et kompaktkamera, En konverter, og et vidvinkel/normalzoom objektiv) I tillegg er det god plass i det andre rommet til mikrofon, et eller to objektiver til 9++) Man kan også binde på en sidelomme. I topplokket skyves inn en støtte langs ryggen for avstivning. Dette gir en ok bærekomfort.

Jeg driver å tester ut denne sekken i disse dager og skal komme mer tilbake til den og de andre ryggsekkene jeg bruker. Førsteinntrykket er i alle fall svært bra og allerede nå ser jeg at dette fungerer så bra at jeg kan anbefale det for andre. En av fordelene er at fotoutstyret er lett tilgjengelig på forflyttningsetappene fra topplokket og topplokket fungerer veldig bra som fotosekk på dagene jeg ligger i basecamp. Jeg skal også komme tilbake til hvorfor du bør velge en stoooor sekk på over 100 liter fremfor mindre sekker når du skal kjøpe sekk. Bergans Alpinist Escape er på 130 liter og topplokket er på 30 liter. Her får du plass til mer en nok utstyr. Utfordringen ligger i å ikke ta med for mye 😉

Les mer om ryggsekken på Bergans sine sider http:bergans.no (Gå til anatomiske sekker, qss- bæresystem og Alpinist escape).