TYSBAST- Seks bær dreper en ulv!

Foto: Tysbast i blomstring – april 2010

SKJØNNHETEN OG UDYRET

Gift ble brukt i tidligere tider for å ta livet av f.eks: rovvilt. Hvor og hvem er disse plantene som ble brukt? En meget giftig plante er planten Tysbast. Hele planten er svært giftig og det har forekommet alvorlige forgiftninger av at folk har forsøkt å gnage over kvisten.

Forgiftning med tysbast gir seg først utslag i en brennende fornemmelser i hals og svelg, slimhinnene hovner opp og spyttsekresjonen øker. Dernest blir man tørst, får vanskeligheter med å svelge, opplever kraftige magesmerter, kolikk, blodig oppkast, diaré, hodepine, nyrebetennelse, smerter ved vannlatingen og blod i urinen, sterk opphisselse, økt temperatur, svært hurtig puls, svimmelhet, krampe, og i alvorligere tilfelle død på grunn av lammelse av åndedrettet eller blodsirkulasjonen. Ved en ikkedødelig forgiftning kan det oppstå en alvorlig munnbetennelse, nyrebetennelse og som regel langvarig besvær i mage- og tarmfunksjonene. Behandling av tysbastforgiftning ved sykehus består i ventrikkelskylling og medisinsk kull. Munnen skal skylles nøye etter hver brekning. Væsketap kompenseres med tilførsel av væske. For øvrig gis symptomatisk behandling. Det finns ingen sikre angivelser av dødsfall som følge av tysbastforgiftning i Norge. (Les mer her)
Skummelt? Planten er under meteren høy og får røde bær.. 6 bær var nok til å ta livet av en ulv, ble det sagt fra gammelt av. Planten er svært vanlig. Min nysgjerrighet for natur og fotografering, gjør at jeg stadig oppdager nye arter. Det er greit å kjenne til slike arter som dette, syns jeg. Sikkert greit å kjenne til for andre småbarnsforeldre også. Denne oppdaget jeg i skogen i nærområdet og syns det var både vakker og luktet godt. Selvsagt OK at jeg ikke forsøkte å lage te på den 😉 . De fleste tenker sikkert at det er ikke noe farlig i norsk natur, men det er da enkelte planter og sopper, man bør lære seg.
Det er spennende å fotografere alt man går forbi i naturen. Etter at digitalkameraene kom er det enklere å fotografere alt man går forbi, for å slå det opp hjemme seinere. Dette gjelder både fugler og planter. Jeg bruker boken: Ville planter i Norge- forlaget – det beste.. Det finnes sikker andre gode leksikon om temaet også.

Andre giftige planter som du kan ha hørt om er f.eks: Liljekonvall, Selsnepe og Tyrihjelm med flere: Les om flere her.