5 år

5 år 5 år

Jeg går først med truger og øks i hånda. Forsiktige steg.  To skikkelige øksehogg før vannet stiger i hølet. Det er viktig å treffe godt i samme hølet. Man kjenner godt om isen er tjukk nok. Ingen stålis i år. Den stolpa seg litt etter mildperioden. (Man sier gjerne det om is som har fått nåler eller stolper i seg. Det er et vanlig fenomen særlig på våren når isen blir grå eller svart. Da blir det hulrom i isen. Dersom man har skjært isen eller hugget et tverrsnitt kan man studere isen og dersom det ser ut som det er tusenvis av nåler gjennom isen så har den stolpa seg. Dette skjer selvsagt først skikkelig til våren. Da er hele tverrsnittet fullt av slike nåler og mye av styrken i isen ligger da i at den henger sammen. På slike dager kan man kjenne at det gynger når man går på isen og jeg har også opplevd at det pipler oppover skoa når man står stille. Slik is er litt skummel om man bryter gjennom fordi den er så svak at man kommer aldri opp på isen igjen. Den fortsetter å bryte.)

Isen på Tinnoset er nå sikker nok til å komme oppå om man skulle være uheldig. Ispigger har jeg på. Det er også litt sørpe- is, men den holder.) Det er altså noen slike nåler i tverrsnittet etter mildværet, men ikke verre enn at jeg er trygg på isen. Den ligger lenge. I dag var den kanskje 7cm tjukk der den var som tynnest.. Hadde det vært stålis hadde det vært kjempeis. Isen har frosset langs land også nå. 3 øksehugg der. Der er det stålis. For et par dager siden var det 1,5 meter for å komme ut, men nå er den trygg langs land også utfor Moen. Nede ved oset (Tinnoset der fiskerne står) er isen fire øksehugg tjukk. Det er betryggende. Men så lå isen seg også først der og over mot Håmmårness. Fra Hotellbukta og nordover til Moen er den kun to øksehugg tjukk og nordafor Finnekåsa er det isfritt.

Jeg sjekker isen med 10-15 meters mellomrom. Når øksa når gjennom på «halvannet» høgg. Altså et kraftig og  et lett høgg så er det på tide å snu. Men i dag går dagens første tur kun på is som jeg har gått før. Tar ikke med guttongen på første turen. Så han får være med nede ved strånda på Moen. Han følger i buksebaken til Pappa og tøyer ingen grenser. Veit at det er alvorr å gå på isen tidlig i sesongen. Ikke nødvendig med mange formaninger i dag.

Gregar er stolt over å være med. Han er stolt over å få prøve øksa til Pappa. Den er gvass og tung. Han er stolt fordi han er 5 år i dag og har fått truger og hodelykt til bursdagsgave. Det er tøft. Selv om det var slitsomt å gå på truger.Jeg er også stolt. Guttongen har maset om å komme ned på isen å fiske. Det er gutten sin det!