Gamle bøker og glemte historier

 

Harry Macfie fra Sverige har flere bøker fra i samme tradisjon som Helge Ingstads: Pelsjegerliv. Flere bøker er oversatt til norsk.

Det er mange glemte historier og bøker som var populære for lang tid tilbake. I Norge har Helge Ingstad fått legendestatus for blant annet boka: Pelsjegerliv fra 1931. Boka er en blanding av reiseskildring (sakprosa med selvbiografiske elementer) og skjønnlitteratur . Den er svært godt skrevet. I ettertiden står den som en bauta i norsk friluftslivs- litteratur, selv om mange kanskje oppfatter den som mer dokumentarisk enn hva som er sannheten? Få bøker har inspirert mer i Norge til friluftsliv enn boka Pelsjegerliv. Dette blogginnlegget skal ikke handle om Helge Ingstad. Helge Ingstad og hans bøker passer ikke under temaet: Glemte historier.

I mine bokhyller leiter jeg stadig etter både nye og gamle bøker. En av disse forfatterne heter Harry Macfie fra Lysekil i Sverige. Harry Macfie har neppe den legendestatus i Sverige som Helge Ingstad har i Norge og det finnes flere årsaker til blant annet norsk historie, men også hva Ingstad utrettet etter denne eventyrperioden i Nord Canada.

Harry Macfie sine beretninger har mange likhetstrekk med Ingstad sin måte å formidle på og bør derfor være et godt tips til friluftsmannen og den som skal kjøpe julegave til villmarkingen.