Barmark og bikkjer 

Flokken

I fjor sommer bestemt jeg meg for å få mitt eget hundespann. Det passet inn i opplegget og forsøke dette nå. Planen var et 5-spann, men det blei fort flere. For tiden har jeg et 6-spann og en valp. I 6-spannet er det en gamling på 11 år (Hals) som Skare skal erstatte..

 

Hundespannet mitt består nå av: Prikken 7år(leder v.s- hovedleder 27kg), Ble 8mnd (Leder h.s-rekrutt– viser fine takter 26kg. Trur han blir min beste hund ), Bodik 1år (point h.s: Villstyring, trekker som en gal 29kg), Storm 3 år: (Point vs- muskelbunt- ukomplisert. 31kg ), Hals: 11år (Tail h.s)Gammel og god 30kg) går bakerst med rart steg og varierende trekk- kraft. Stiv og støl. Må snart gi seg), Pondus 3 år(tail vs: Går alle posisjoner og trekker som en gal. Min sterkeste hund 32kg.) Jeg har 6 store og sterke hannhunder i spannet og det gir masse kraft. Fart er jeg ikke opptatt av. Jeg har det ikke travelt på fjellet og løp er for meg helt uinteressant.

Barmark

Det er viktig å finne ok treningsformer med hundespannet utenfor vintersesongen. Er jeg heldig så har jeg sledesesong fra slutten av november til 17. mai. Da må jeg dra på Hardangervidda siste mnd) Det er maks 5-6 mnd med sledeføre. Det betyr at man er nødt til å bli venner med treningsformer på barmark.

Siden jeg ikke er så ofte på langturer på sommeren lenger, går det fint å ha et hundespann på tunet, men det er fremdeles en overgang å dra på småturer med 1 og 2 hunder i nærområdet og la resten av flokken stå igjen i hundegården, men det er et must. Jeg tar ikke med meg 6-7 bikkjer i kanoen. Det blir ikke mange turene i juni og juli med spannet. Da er det avslapping i hundegården og lufting på gården. Nesten helt treningsfri for bikkjene Jeg forsøker imidlertid å få til dette da småturer med og uten tautrosse i skogen er flott lederhundtrening.

Temperatur: 

Jeg trener ikke noe om det ikke er under 10 varmegrader og overskyet. Skal jeg trene skikkelig så må det være under 5-6 varmegrader. Men småturer med mye drikke er også mulig mellom 5-10 varmegrader. Jeg har da spesielt en hund som jeg er særlig oppmerksom på fordi han har 3ganger underpels (Pondus) .

Får man flere enn 2 hunder kommer man nesten ikke utenom trening med hjul. Da får man glede seg over skogsbilveier og bomveier og planlegge turer mtp det. Jeg har gjort meg følgende erfaringer:

Sykkel: Passer for 1-2 hunder som er ganske dresserte. Har sin begrensing til vei da det er fort å gå over styret på sti etter to sterke trekkhunder.

Sparkesykkel: Jeg liker best gravity free scooter som er høy nok til å takle å kjøre utenfor vei. Denne er veldig fin med 3-spann der en går singel led og 2 går bak i en tradisjonell 4-spann line. (Jeg har også forsøkt med flere og brukt vogn bak sparkesykkelen, men jeg liker best 3-spann.) Jeg har også en dirtbike- sparkesykkel med atv-hjul, men denne er ikke like bra etter min mening. For personer under 175cm så er nok denne også et godt alternativ. Siden jeg nå har 6 spann kan jeg nå dele spannet i to 3spann med sparkesykkel. Det gjør det mulig med en fin tur med en kompis. Men det krever at den som er med har litt hundetekke.

4-hjuls dyck: Jeg har en 4hjuls dyckvogn på omkring 70kg. Denne er helt perfekt for 6-spann på vei. Den er imidlertid helt ubrukbar utenfor vei så dette er begrensingen. Mitt område har mye stigning og mange høydemeter så denne vogna er ikke for tung til å få en god økt. (For 3-5 bikkjer så hadde jeg vurdert lettere firehjulsvogn som for eksempel raceplus fra binakarran i Sverige som ser ut som en veldig ok vogn for 2-5 hunder (35kg) http://binakarran.binagarden.se ).

Trollvogn: Jeg har også en trollvogn med ATV- hjul og skikkelig demping. Den kommer jeg til å selge da jeg syns den er mest egnet for 8 -10 bikkjer. Hundespannet mitt har ikke noe problem med å trekke denne på vei, men dersom man skal forsere mange høydemeter og kjøre i terreng så syns jeg den er litt tung (130kg). I bakker og i terreng så blir det en del springing.

ATV: Jeg har en 6-hjuling som jeg har trent hundespannet med. Dette er en grei form for å trene bikkjene, men skal jeg være ærlig så er det helt pyton å sitte bak en motor med hørselvern for å trene bikkjer sammenlignet med for eksempel å kjøre en dyck. I overgangen barmark/ slede så er dette greit for et par ukers overgang.

 

Skare er nå 3 mnd og sprang løs noen kilometer på dagens tur. Da han ikke klarte å holde følge så blei det å sitte i bøtta på vogna resten av turen… Planen er at Skare skal erstatte Hals i løpet av neste sesong.

Det var alt for denne gang.

Over og ut.