Takk fe denna gongen

Brukte mest tid på filming på årets leik.

Da var eg ferdig å utforske denne nye leiken i nærområdet. I år så var det kun to tiurar der og eg såg ikkje mange røy. Trur eg har kartlagt leiken godt nok nå. Har hatt tre viltkamera stående og i tillegg ligget der to netter. Sportegna indikerer eit lite spill. I gode år kan det nok være opp mot 4 tiurer på dette lille spillet og da kan det være moro om man treffer skikkelig.

Her pakkes popupteltet ned for i år. Disse popupteltene er mye bedre enn gapahuk og vanlige telt. Tiur og orrfugl skyr ikke disse teltene og de trenger ikke stå lenge ute for å at fuglene skal tilvennes teltene. Det er dog en fordel å bruke frotelaken i gluggene for å kunne se lydløst ut og dette sikrer også mot sidelys. Viktig at det er mørkt i skjulet. Jeg hadde tiuren ca 1meter fra teltet i dag ved flere anledninger.(Et popuptelt koster ved 7-800,- kroner så de fleste har råd til det)
Eksempel på doghouse popup-telt på leiken

I nått var det ikkje skikkelig trøkk på spillet. Tiuren i nord brukte mest tid på beiting og tiuren i sør spilte mest i treet. Fikk litt video og nokre bilder av den når den kom foran teltet og viste seg litt fram.

Dette var sjefen på årets leik. I dag var han ikkje like ivrig. Mulig at parringa er over på denne leiken fe i år.
På denne leiken pakkes teltet ned for i år. Legg merke til skogen

Så ein liten forsvarstale for naturlig skog

Eg har sett ein del idiotiske hogstar av småvokst fjellskog som er høgd uten mulighet for inntjening. Nokon tenker nok at skogen må høgges og mange meiner at det blir fint. Vel: Hogst er kun fint fra bilvindu fordi det gir bedre utsikt noen få år. I skogen ser moderne hogst ut som ei slagmark. Noen få år etter hogsten er skogen tettere enn noen gang og utsikten borte. Det samme er dyr og fugler. Ta en kikk på de to siste bildene i denne posten. På bildet med ryggsekken er en naturlig skog med småvokst furu, småmyr og granskog inneblant. Slik skog trives dyr og fugler. Eg meiner naturligvis ikke at man ikke kan drifte skogen, men det er lov å bruke hue.

Eg lovte skogsfuglen på årets leik å vise fram eit bilde av ein skog nokre år etter hogst. Tiuren lika seg dårlig der sa han og det var småfuglane enig i og alle dei andre dyra eg prata med. -Me vil ha naturleg skog, sa dei og ikkje slike ørkenområde. -Skjønner du ikkje at me menneske e nødt å driva skogen? Spurte eg. -Jau da svara tiuren, men det e lov å bruke skellen. Småvokst fjellskog og lite driveverdig skog kan vel få lov å stå att til kånn. Så kan døkkån heller jakte kånn til hausten, mente han på. Eg syns det var ein skarp tiur.