Fjellet, bikkjene og jeg. (Og litt til)

Før jeg kommer til fjellturen i dag har jeg lyst å fortelle litt om bildekvalitet og hvordan jeg blogger… Jeg blogger nesten daglig og det meste som kommer i bloggen er «ferskvare» (Alt med emneknagg feltblogg). Gidder ikke å bruke tid på å sitte på pc og gå gjennom hundretusenvis av bilder, for å vise noen smakfulle bilder på opplevelser år tilbake. Bloggen handler stort sett hva vi holder på med nå (Som en slags offentlig dagbok) og da er det uaktuelt å bruke mye tid på å få bilder inn på pc og jobbe med dem der. Det hører derfor med til unntakene.

Bildene er i 95% av tilfellene enten fra mobiltelefon, eller fra kamera og redigert på mobiltelefon. Derfor vil bildekvaliteten variere en del. Det er alltid en fordel å se bildene i fullskjerm, da skaleringa til wordpress er ganske dårlig. Så trykk gjerne på bildene og zoom inn. Men nå til dagens fjelltur:

IMG_5299
Høyre! Fra et parti ved Digeråi på veg opp mot Sjåen.

Bikkjene og jeg dro inn fra Busnes i dag (Rettere sagt Storeskås). Vi krysset Digeråi ved Øvrestul. Der inne hadde jeg ikke vært på mange år. Bikkjene trakk bra og jeg gikk på ski bak den lille sleden bortsett fra utforkjøringene på slutten der jeg sto på. Kommer tilbake til det.

IMG_5296
Pondus til høyre begynner å finne seg til rette i flokken. Her fra et parti på Sjåen.

Pondus har fått plass framme ved siden av Prikken nå. Han er sterk som en bjønn og  og er veldig gira på å trekke. De første kilometerne kjefter han og glefser litt på Prikken, men det er ikke noe krangling eller tull. Alle tre bikkjene går løse i hundegården og ligger av og til i samme hundehus. I bilen sitter Pondus i samme bur som Hals eller Prikken. Kjeftinga skyldes nok at han koker litt over i hue og syns dette er fantastisk gøy. Han trekker sleden nærmest aleine de første kilometerne.

IMG_5298
I utforkjøringa ned mot Grenholthaugen. Rett nedenfor krysset mot Holmevatn. Legg merke til de korte bakmeiene og håndbremsen på denne sleden. Den er lagd for å stå på ski, men funker greit å stå på ned de værste utforkjøringene. Da er skutermatta god å ha.

Jeg hadde med den lille Oinakka-sleden på tur i dag. Dette var deilig. Jeg gikk på ski bak sleden det meste av turen, men ved starten og i bakkene fra Sjåen, via Grenholthaugen og videre ned til Storeskås tok jeg skia på sleden og brukte skutermatta.. Da hadde jeg full kontroll.  Moro! Deilig å ikke ha hjertet i halsen. Får lære Pondus kommandoen «å gå bak» på barmark og tautrossetreninga. Da går det greit med to bikkjer og pulk fordi bikkjene går bak og bremser pulken selv (Se her). Pondus er imidlertid en annen type enn de to andre og vi får se hvordan det går, men jeg har trua. Han syns det er veldig stas og springe framme… Skal teste han litt mer aleine seinere, men når de andre bikkjene er i nærheten så trekker han helt vanvittig.

IMG_5294-0
Jeg skryter av bikkjene. Her ved Hals. Utsikt mot Ble. Prikken ligger som han pleier i pausene.

Jeg har fått testet Pondus ut på ganske mye nå. Sykkel, kano, stivt drag, slede, i front, sosialt, innkalling og dressur. Han takler det meste godt. Det gjenstår en del på dressur og vi har ikke testet ut møter i sporet med andre bikkjer ennå. Men det kommer… Hadde håpet å få til det i påsken, men slik blei det ikke.

(Disse 5 øverste bildene er tatt med Sony a7s og overført til mobilen og publisert derfra.)

Slik merker jeg bildene som er tatt med mobil. Dette panoramabilde er tatt med iphone ved Digeråi. Prikken har lagt seg ned som han pleier
IMG_5292
Kartutsnitt fra mobilen

Turen gikk fra Storeskås langs ubrøyta vei til over Digeråi og Øvrestul. Inn på Sjåen i nordenden og forbi Vasslien på østsida. Videre over Busnessjåen og ned bakkane til Grenholthaugen og nedatt til bilen. Føret i dag var bløtt og plussgrader. Bikkjene gikk litt gjennom og det var varmt.

Legger ut en liten videosnutt av utforkjøringen der jeg står på skutermatta bak på sleden. Bare for å vise hvordan den funker og hvor fin kontroll man da har på tøffe utforkjøringer. Jeg syns derfor en liten slede er et ok alternativ til pulk med brems. Den veier ikke mange kiloene. I mindre utforkjøringer drar jeg meg fram til sleden og står med en ski på hver side og bruker håndbremsen…

Litt flaut med videoen der jeg snakker riksmål med bikkjene, men av en eller annen merkelig grunn sier jeg «frem» i steden for «fram til bikkjene og «høyre» i steden for «høgre». Knoter litt altså… Det bærer vel resten av bloggen preg av også. Det går i bokmål og dialekt i et sammensurium. Alt etter dagsformen. Ta det slik det er! Over og ut.

Vær så snill å se den i HD .