Til fjells med trespann og ski

Bikkjene og jeg dro til fjells i dag for å bli mer kjent med Pondus. Jeg valgte å ha med slede i dag, siden Pondus er helt ny i flokken og jeg ikke har innkalling på han. Vanligvis foretrekker jeg ski og pulk, men med 3 hunder så er det greit å ha med en liten slede. Anker er en nødvendighet de første ukene med ny hund.

*Bildene er klikkbare i store versjoner

_DSC2863-2

Den lille sleden min er beregnet for å gå på ski etter, men i dag fikk jeg en liten bit av ei skutermatte for å lettere kunne bremse. Sleden har korte meier bak som det går an å stå på i de hardeste utforkjøringene, men vanligvis velger jeg å stå på ski og bruke håndbremsen. Jeg fikk Oinakka til å lage sleden etter egne anvisninger som et alternativ til stor pulk med brems og nomeforspenning. De første 2 kilometerene i dag valgte jeg å kjøre på sleden. Når trøkket hadde normalisert seg var det på med ski.

_DSC2818-2

Pondus syns det var stas å få springe som leder. Det trur jeg ikke han er vant til, men har ingen problemer med det, selv om høyre og venstre er helt fremmed. Prikken er god på de fleste kommandoer. I alle fall på spor. Usporet er han dårligere. Å drite i fart har heller ikke Pondus lært seg ennå. Han forsøkte å sette seg, men blei dratt med av Prikken. (Jeg har med spade og kaster vekk møkka når jeg går i skiløypa) . Prikken er mye mindre enn Pondus så når han fikk en kommando om å snu-høyre så sprang han under beina på Pondus for å snu 😉 Ingen krøll med liner. Alle bikkjene kan gå i spann. Det  er fordelen med å kjøpe en spannhund som har lært dette fra før.

_DSC2855-2

Pondus er klar for å gå på. I Båtstålidalen inn mot Sjåen.

_DSC2893

Her er gutta boys på Sjåen. Mye nysnø i dag og nullføre. Dette gjorde at det var veldig klabbete føre. Dette var supert for jeg var spent på pelsen til Pondus i slikt føre, da den ikke er helt tradisjonell polar. Gjorde noen nyttige erfaringer som jeg skal komme tilbake til.

_DSC2904

Prikken er flink til å legge seg å hvile så fort vi stanser opp. Pondus lærte også dette etterhvert som han hadde svidd av litt krutt.

_DSC2914-2

Pondus er en veldig vakker hund. Ingen tvil om det.

_DSC2946

I dag var det som sagt et veldig klabbete føre og det la seg klabber på beina opp til knea på Pondus. Se gjerne i stor versjon for detaljer. Det gikk greit med labbene. Men at han ikke har de samme polare egenskapene i pelsen, er en bakdel på slikt klabbeføre. Underulla er tett og god og denne hunden trenger aldri dekken, men viktig å følge med på slike klabber. Dersom jeg skal ha han med på langtur hadde jeg måtte skjære/ klippe av de lange hårene på beina om dette skulle bli et problem. Nå driver vi ikke så ofte på med ekspedisjonslivet lenger så for oss er dette ikke noe problem. Hunden tåler nok en trøkk og jeg hadde ikke vært redd for å ta han med noen uker på vidda, men trur ikke jeg hadde satset på mange med denne type pels. Blir mye arbeid av slikt.

_DSC2956-2

Flinke Pondus ordnet med klabbene selv i pausene. Pelsen ellers tålte godt det vanskelige føret i dag.

_DSC2924-2

Pondus var veldig god til å trekke. Han har også blitt mer kjent med flokken. Ingen krangling eller tull. Lå i dag i samme bur som Prikken på vei ned fra fjellet. Der var det trangt, men ikke noe tull. Det er en stor lettelse.

_DSC2869

_DSC2895I dag gikk turen: Venås til Sjåen tur/retur. Da eg kom til Tjønnstul på veg heimat oppdaga jeg at mobilen var mista. Jeg gikk da opp igjen til Tiurhaugen og leita underveis, men etter all nysnøen som har kommet så var det et håpløst forsøk. Turen blei kanskje på omkring 3 mil totalt.  Kommer tilbake til mer hvordan det går med Pondus etterhvert. Over og ut.

_DSC2859-2