Turpakking og mine erfaringer med primusfyring og valg brenner og drivstoff

Nå er det på tide med telttur igjen. Gregar (7år) og jeg har bestemt oss. Telt, godterispising, skigåing og isfiske.. Det er i alle fall planen. Da må turutstyret ordnes og gjøres klart. Selv om turen bare er en eller to teltovernattinger (Vi har ikke helt bestemt oss enda), så er det mye som må være på plass når barn skal være med på fjelltur. Dessuten har vi planer om å komme oss godt innpå fjellet. Turen må bli vellykket og planlegges derfor litt mer nøye mhp pakking, enn om jeg aleine skulle hatt ei natt eller to innpå. Tur med unger krever litt planlegging og forbredelser. Det oppleves som litt mer utfordrende og jeg liker det. Det blir nærmest som en liten ekspedisjon.

IMG_5843

Jeg må innrømme at jeg også har kommet litt ut av treninga. Etter «Nord i villmarka»- prosjektet var jeg litt smålei ekspedisjonslivet og deretter fulgte en periode med småbarn og småturer i nærområdet. Nå har vi tre barn og helsa til min bedre halvdel har ikke tillatt at jeg har reist bort for mye sammen eldstemann heller. Nå er det små lyspunkter og jeg håper at om et par, tre år kan vi dra innpå hele flokken på små turer og ekspedisjoner sommer som vinter. I mellomtiden satser vi på småturer. Det kan godt hende at det er mest vellykket mhp preging av barn også?

Primusdebatten

I tillegg til et godt telt (På denne turen Hilleberg Staika med påsydde stormatter) er sovepose, liggeunderlag og en god primus det viktigste utstyret for en vellykket vinterovernatting. Jeg ser at det diskuteres mye vedrørende multifuelbrennere og valg av brennstoff i primus og tenkte at jeg skulle formidle noen av mine erfaringer.

IMG_5844.JPG

Min første multifuelbrenner kjøpte jeg omkring 1999. Det var en Primus multifuel. Jeg var da en ganske erfaren vinterovernatter i skogen med bål som varmekilde. På denne tida hadde jeg imidlertid lyst å bli mer erfaren på høyfjellet og kjøpte meg et godt fjelltelt og en god primus. Denne fungerte stort sett ganske bra, men jeg minnes godt en vinternatt rundt årtusenskiftet på Lifjell i Telemark sammen med kjæresten (Cecilie). Det var en veldig kald vinternatt og vi hadde slått opp teltet ved innoset på et brukbart aurevatn. Da vi kom oss inn i teltet oppdaget vi lekasje i slangen mellom flaske og primus. Vi valgte å rive leir og forflytte oss ned til ei gamme i nærområdet. Der var pipa tett. Cecilie og jeg valgte derfor å legge oss i soveposene inne i gamma for Cecilie var stivfrossen. Da oppdaget vi at vi hadde lagt oss i et musereir for det kravlet over og under soveposer hele natta….

Nåvel- litt mimring der altså… Under «Nord i villmarka» prosjektet fra 2001-2007 brukte vi Optimus Nova og Primus omnifuel. Selv kjøpte jeg to stk Optimus Nova av sikkerhetshensyn. På høyfjellsturer milevis fra folk er man ganske avhengig av primus og jeg fant det som en fordel å ha to like brennere som man kan ta deler fra om uhellet skulle være ute. En kompis av meg kjøpte seg Omnifuel og min erfaring er at disse brennerne er ganske like. Fordelen til Nova er den intergrerte rensenåla i dysa og fordelen til Omnifuel er at den også kan brukes med gass sommerstid. Jeg har kun hatt et uhell med Nova sin brenner og det var på en mørketidstur i Finnmark der rensenåla smeltet fast grunnet svært varm optimus. I ettertid har jeg passet på å kjøle ned primusen ved flaskeskiftet og har ikke hatt problemet siden.

Brenseltyper

Til vinterturer er det kun renset bensin eller parafin som gjelder (Gass fungerer ikke i kulda). Jeg startet med parafin og etter et par år med bensin (2001-2003) så bruker jeg nå parafin igjen. Årsaken skyldes at jeg har opplevd uhell med lekasje ved flaskeskifte (Heldigvis før noen lys eller lignende var tent i teltet). Det forekommer også at jeg har glemt å smøre pakninger med fett og det lekker litt fra flaskene. Bensin vil i slike tilfeller være livsfarlig. Jeg er derfor ikke i tvil om bruk av parafin er mye sikrere. Siden omkring 2003 har jeg derfor utelukkende brukt parafin. Det krever en liten flaske rødsprit (Se bildet) som man bruker til forvarming sammen med en liten skvett parafin fra flaska. Jeg har aldri hatt sotingsproblemer på alle disse årene. Det finnes derfor ingen grunn til å bruke bensin etter min mening. Det er mye mer eksplosivt og svært livsfarlig. Selv en ørliten lekasje på finerplaten kan føre til en eksplosjonsartet teltbrann, men parafin er ikke så lettantennelig og er lettere å slukke.

Jeg har alltid to 2mm finerplater (som det er en av på bildet). Disse legger jeg ved siden av hverandre med litt overlapping mellom liggeunderlag i teltet. Jeg bruker også å ha to-tre t-lys på dette underlaget. Jeg bruker å forvarme i teltet (Dette krever litt trening og anbefales ikke før du kjenner brenneren veldig godt). Jeg bruker også å koke mat inne i teltet (ikke i fortelt). Dette krever god lufting og kan være litt skummelt med tanke på CO. Særlig på ekstremt kalde dager på vidda har jeg opplevd sviende øyne ved snøsmelting. Da gjelder det å åpne slusene og lufte godt.

Å kunne fyre med brenner i teltet er en forutsetning for en vellykket vintertur for min del. Det er heller ingen tvil om at dette er enklere og krever mindre energi enn vedsanking og bålfyring vinterstid. I skogen har jeg allikevel ofte valgt å fyre med ved utenfor teltet på grunn av kosen…. Etterhvert har jeg allikevel vent meg til å glede meg over suset fra primusen. Jeg skal allikevel ikke legge skjul på at om det kommer en støysvak brenner på markedet kommer jeg nok til å kjøpe denne.

Håper at noen har nytte av at jeg deler disse erfaringene.. Nå må jeg tilbake til turpakkinga…..