Prikken testes ut

Prikken og jeg dro til fjells aleine i dag tidlig. Vi gikk fra Venås til Tjønnstul. En tur på omkring 7 km. (14km tur /retur). Prikken gikk foran hele veien og lærte seg pulk og stivt drag etter 500 meter. Han trakk imidlertid ikke noe særlig på denne turen. Noe jeg heller ikke hadde store forhåpninger til. Årsaken til dette er flere, men viktigst er følgende. Svært få spannhunder har trening i å gå aleine og det må tilvennes litt. En annen stor forskjell er at en spannhund posisjonerer kreftene mer enn en pulkhund. La oss si at et spann med 10 hunder trekker 100 kg. Da blir det ikke så mye på hver hund. Distansen blir jo desto lenger. En pulkhund skal kanskje aleine trekke en pulk på 30kg + en mann på 75kg. Det blir høyere belastning. Pulkhunden er trekker ofte ikke lange distansene, men intensiteten er derimot hardere. Dette må til en viss grad læres. (På den annen side er trekkiver og arbeidsglede i stor grad medfødt og man kan se en del tendenser før særlig læring).

Etter at Prikken og jeg hadde fått oss en tur til fjells så tok vi med oss Hals på en tur på Tinnsjøen. Da blei det fart på sakene. Prikken trakk som et uvær med en hund ved siden av seg. Og han trakk faktisk bedre og mer intenst enn Hals. Han gikk som en kule hele turen. Her var det tydelig at det er snakk om en hund som liker å arbeide og er glad i å trekke, men ikke er vant til å gå aleine foran.  Og jeg likte helt klart det jeg så på denne turen. Vi gikk fra Moen til Fanteneset og lå å latet oss litt på barflekker der. Jeg nippet til en Solo, mens guttene dormet i sola. Før vi kjørte hjem igjen til Moen. Prikken blødde litt fra venstre bakfot. Han hadde knekt en negl, men dette så ikke ut til å plage han nevneverdig… Vekta på pulken i dag var nada (kanskje 5-6kg), kun for å venne han til stivt drag og pulk.

Bortsett fra trekkinga er Prikken en tillitsfull, trygg og fin hund. Han er vant til barn og kommer svært godt overens med Hals. Jeg er veldig glad for at han kom hit til oss. Skal bli gøy å bli mer kjent med han og veldig spennende i tiden som kommer om han liker å trekke aleine. Det er ikke sikkert, men magefølelsen forteller meg at etter noen turer sammen med Hals og litt forsøk aleine så kommer hunden til å gå som dynamitt. Det er i alle fall det jeg håper.

Bildene er klikkbare i store versjoner

_EP_6220

Prikken og Hals på Tinnsjøen (Prikken ligger).

_EP_6051

Prikken på toppen av Tjønnebotn

_EP_6142

Guttane på veg sørover mot Tinnoset

_EP_6107

Guttane i fint driv forbi Fanteneset retning Sandviken