Kontaktannonse

Dette innlegget kunne inneholdt: Stille og beskjeden bygdegutt som liker lange turer på fjellet søker turkompis eller dame. Hals ønsker seg nok selskap i hundegården. Noen daglige turer inn i huset til pus gjør liksom ikke nok inntrykk på han. Vi er derfor på utkikk etter en ny kompis til han. Og som i de fleste kontaktannonser er det noen spesielle egenskaper vi vektlegger. (Hals ville sikkert hatt en sexy hot babe igjen, men det er ikke det viktigste for meg. Så dette er på mange måter et kompromiss)

_EP_5411

Bildet er klikkbart i større versjon (Hals- 28kg)

Antall hunder

Mange hundeeiere drømmer om hundespann. Om å suse innover vidda milevis av gangen i mars og april. Jeg er ferdig med den drømmen.  Hundekjøring  handler mer om å måke møkk. Foring, måke møkk, vetrinærbesøk, klippe negler og kjøre firehjuling på grusvei. For min del ønsker jeg ikke flere enn et par hunder (max 3). Da begrenser ikke bikkjene meg sommerstid. De bærer kløv i fjellet og kan ligge i kanoen. Eller jeg kan jogge i skogen, mens bikkjene trekker tautrosse eller går fint i bånd. Jeg liker å utfolde meg fysisk selv. Elsker å gå på ski og for meg er sommer, høst og vår viktige fine årstider å bedrive friluftsliv. Da vil jeg ikke være nødt til å sitte hjemme for å måke møkk.

Friluftsliv med pulkhund

Friluftsliv med 1-2 hunder vinterstid fungerer slik: I løs snø må man gå foran å brøyte med mye av det tyngste på ryggen, slik at pulken er grei å trekke. En pulk kan fort komme opp i 30-40kg pr. hund og det er tungt å trekke i løs- snø. I snaufjellet har ofte snøen pakket seg nok til at bikkjene fungerer greit usporet. I alle fall nok til å trekke utstyret godt. Godbiten er kanskje når man får et snøskuterspor eller skiløype å følge noen mil. Da endrer turlivet seg fra skiløper til å bli hundekjører med ski på beina. En godt trenet hund trekker da pulk på 30-40 kg og hjelper villig en mann på 75kg i line bak der igjen. Da kan man skøyte med bak pulken og stake etter beste evne. På slike dager (og med slikt føre) kan man klare dagsetapper på 7 – 8 mil og lenger med fjellski og full oppakning, om både skiløper og bikkjer er seige nok.

De tre viktigste egenskapene hos en god hund

1.) Sosiale egenskaper. Det er vanskelig å vektlegge hva som er det viktigste egenskapene hos en god hund. Sosiale egenskaper ovenfor andre hunder er i alle fall en viktig faktor. Spesielt om man til tider ferdes på løyper der man møter andre. Jeg har hatt kanskje 100 passeringer og møter med andre bikkjer i sporet i år. Alle møtene der hunden(e) går 3 meter foran meg. Da er det viktig å kunne stole på hunden og ikke ha hjertet i halsen. Ofte går hundene som vi møter løse og mine bikkjer skal bare passere uten å springe bort for å hilse eller annet. Dette gjelder også når møtene hund har aggressiv oppførsel med bjeffing og knurring.

2.) Trekkvilje og ståpå- vilje. Dette er ofte medfødte egenskaper og som hunde- eier gjelder det kun å bygge opp under dette. Det handler om å etablere tillit og trene i mange ulike værtyper og føreforhold. Er man en aktiv friluftsmann vil bikkjene få dette etterhvert. Men det gjelder å ikke knekke hunden når den er unghund. For hard og tøff aktivitet når den er unghund ødelegger tilliten… Det er viktig at bikkja ikke jukser og arbeider villig hele tiden. Når pulken stopper bør den stå å rykke for å få pulken løs. Når bikkja går i trav bør den være ivrig nok til å ønske å komme opp i gallopp og hige etter fart.

3.) Lederegenskaper. En god pulkhund må kunne arbeide aleine i front. Den må ha hode til å takle store hvite vidder og arbeide effektivt selv om den ikke har den å psykiske støtten fra en annen hund ved siden av seg. Har man to hunder er det viktig at den ene har slike egenskaper. I løs snø er det lurt å kunne sette bikkjene etterhverandre i stedet for vedsiden av hverandre (nomeforspenning). Har man to bikkjer ønsker man også ofte å gå med en hund, da turkompiser kanskje låner den andre. Da er det avgjørende at hunden kan gå aleine..

Andre viktige egenskaper

Det er også mange andre egenskaper som er viktig hos en god hund. Eksteriør er viktig. Jeg liker ikke at jeg må ta på sokker og dekken på hunden. Den bør kunne ha såpass ekstreme egenskaper at den tåler mange netter rett på snøen. Dette medfører selvsagt at farten går ned på vårføre fordi at bikkja har det for varmt. (Dette er selvsagt ikke like viktig for alle. Dersom man ikke skal ha bikkja på line ved telt- leiren like ofte og kanskje først og fremst på vårføre kan man leve med å kle på bikkja enkelte ganger. Mange ivrige turfolk klarer seg med fuglebikkjer og da er en tynn pelsa husky absolutt å leve med. Men dersom du planlegger en månedstur på vidda der bikkja skal ligge ute i vinterstormen er kanskje ikke det helt riktig.

Lydighet og vilje til å gjøre det riktige er også viktige egenskaper hos en hund. En klok hund som ønsker å gjøre rett er svært morsomt å samarbeide med.

Steg: Hunder med fint steg er et begrep innen langdistanse hundekjøring. Og det er virkelig vakkert når de langer ut i 15-16km/t i trav. Som en god turhund med pulk er dette helt uinteressant. Turene og etappene er sjeldent så lange at hunden ikke holder ut grunnet stygt steg. Huskyen min Hals, har verdens styggeste steg i rask trav, men dette spiller liten rolle. Det er viktigere at han er ivrig.

Størrelse: Det sier seg selv at om man har en eller to hunder så er størrelse et poeng. En hund på 35kg er sterkere enn en på 25kg (vesentlig), men en stor hund faller også lett igjennom i snøen og får kanskje problemer med høy fart over tid. For turbruk  med kløv og pulk er hunder mellom 30- 40 kg etter min mening perfekt. Disse er også av en slik størrelse at de sjeldent får være med i konkurransespann. Dette selv om de kanskje er den perfekte hund ellers. Alaska- huskyer på i denne størrelsen selges ofte etter 1-3 år. Dette tross av at de har alle de beste egenskapene jeg beskriver ovenfor. De blir ofte gitt bort fordi de er for store og derfor ikke vil holde over tid i spann. Disse hundene er imidlertid perfekte for en turkjører. At de ofte har gått i lære hos et hundespann de første årene er også helt suverent. (For eksempel så er det ikke enkelt å lære en pulkhund å drite i fart, mens den springer. En bikkje som har gått i spann har ofte lært slike småting som er viktig. Det gjelder også møte med andre bikkjer i sporet.)

Kontakt meg gjerne i denne forbindelse.. Regner med å ha en ny hund på plass innen sommeren.