Rakefisk

Nå har jeg satt min første rakefisk. Det finnes mange ulike måter, men de fleste bygger på det samme prinsipp. Og jeg fant ut at jeg måtte lytte til gode råd, men til syvende og sist finne en måte som passet meg.

Jeg valgte å bruke mest hannfisk av røye, fisket i høst. Jeg valgte å skjære av hodet (For å spare tid med reinhold og dessuten passer det greit i bytta.) Fisken var frossen og sløyd på forhånd så det som gjensto var kun å skjære av skallen og gjøre helt rein blodranden. Jeg brukte tannbørste til dette. Jeg bruker å ta vekk blodranda godt når jeg sløyer fisken, men gikk allikevel over enda en gang.

Jeg brukte litt grov havsalt i buken av fisken. (Her blei det slumping), men jeg hadde i bakhodet råd fra andre om å bruke omtrent like mye salt som det er plass i hodet.)Jeg hadde også litt salt mellom hvert lag med fisk. Jeg hadde også et veldig lite drøss med sukker for å sette i gang prosessen. Enkelte lar fiske lake seg sjølv et par dager, men jeg valgte å slå på lake med en gang. Laka var kokt på 40g salt pr. liter. (240g salt på mine 6 liter). Jeg slo på lake til litt over fisken og lå en tallerken på toppen. Der kan jeg legge på et lodd om fisken flyter opp, men så langt ser det greit ut med tallerken.

Jeg håper fisken ikke blir for salt, men etter hva jeg veit så kan jeg vanne den litt ut om den blir for salt. Planen er også å bytte lake halvegs i prosessen. Dvs om en mnd fra nå.

Om to mnd (DVS: Jule- frokosten 1. juledag) skal fisken være ferdig. Tjuvsmakinga må skje svartjulaften. Planen er å la Fenris smake først og om han overlever skal jeg smake selv. Og så får andre prøve seg deretter.

Jeg satt kun 23 fisker, men det burde rekke godt til forbruket vårt.

Takk til Småbrukar- support ved Svein, Per og Jon Ivar for gode råd og vink. (- Nå har eg nokon å skulde på gutar om fisken dræp nokre eller småkår høgg!)