Meningsløse naturbilder uten innhold

Meningsløse naturbilder uten innhold
Foto: Havørn. 1Ds mark III, EF: 16-35 f/2,8mm @ 35mm. 1/640sec @f/5- © J-EP , villmarkshistorier.no
 
Hva er det som gjør et godt naturbilde? Hva er det som gjør at et fotografi overlever i arkivet? Hva gjør at et fotografi er aktuelt, selv etter at ny slående teknikk har kommet på markedet?
 
 
Slike spørsmål har jeg ofte stilt meg selv. Etter å ha gått gjennom arkiv og dias: Både mine egne og min fars. Det handler om hva som er et godt bilde. Dette avhenger selvsagt også av kontekst. Det er forskjell på et godt artikkelfoto, et godt utsmykkingsfoto og et historisk godt bilde. Eller det kan i alle fall være det. Verdien endres med historien.En ting jeg har merket meg er at bilder av hus, biler og dagligliv blir mer verdt ettersom tida går. Utstyr forandrer seg. Folk eldes. Derfor har disse bildene høy verdi. I alle fall personlig.
 
Når det kommer til naturfotografiet er det desverre mye foto som går ut på dato. Vakkert slående landskap foreviget i 1985 er vakrere på bilder i 2012. Det har blitt enklere å ta gode bilder. I dag holder det kanskje med et sylskarpt strålende landskapsbilde på x- antall MP, men holder det mål om 20 år?Enkelte ganger konverterer jeg bilder til sort/ hvit og legger på støy for å sjekke om bildet er «godt nok». Er dette et bilde som holder, eller er jeg blendet av dagens teknologi? Veit ikke om dere tenker slik, men for meg er i alle fall dette viktige ting å søke etter. Bedre ISO- egenskaper er derfor ikke høyest på min ønskeliste. Enda et sylskarpt bilde av en fugleart som ikke viser noe annet enn nettopp akkurat det. Enkelte ganger har jeg reflektert over disse prisene som deles ut i konkurranser for naturfotografene: Norgesmester i naturfoto kåres osv. Mange av bildene er også meningsløse og uten innhold, mens virkelig gode bilder vrakes grunnet at de ikke spiller på det nasjonalromantiske. Det er min påstand. Hvorfor er det ellers så få mennesker på motivene? Er ikke mennesket en del av naturen? ( Eller traktoren for den sak skyld. )

Meningsløse naturbilder uten innhold

Foto: Tømmerhogst på Moen, Tinnoset desember 2009.. Mye har skjedd siden den gang

Dette var dagens lille tankespinn om meningsløse naturbilder