Canon G1X- Ett førsteinntrykk

FOTO: Kompaktkamera gir mulighet for flere situasjonbilder. Her binder Gregar skolissene til en kompis fast til gardintrappa, da jeg tilfeldigvis hadde det nye kompaktkamera i lomma. ISO 800, f/9 og 1/20sec

FOTO: Det var spennende å se hvordan kamera kom til å takle høy ISO. Tidligere kompaktkamera var ubrukelig på høy iso. Dette tilfeldige knipset på frihånd ble tatt på ISO 1600, f/2,8 1/4 sec (Bildestabilisator) EC- 1/3.


For noen dager siden kom Canon G1X ned i postkassa. Jeg har ventet i flere år på et kompakt- kamera som fungerer. Et kompaktkamera som fungerer bra, er for mange det optimale turkamera. Dessuten har man det alltid med. Slik får man flere situasjonsbilder.

Jeg har vært på utkikk etter et bra kompaktkamera i flere år. 18. februar 2010: Hadde jeg denne oppdateringen i feltbloggen min: “Kompaktkamera- bare drit? . Min erfaring den gangen var at brukervennligheten var bra, men at bildekvaliteten var dårlig. For min del førte dette til at kompaktkamera ikke ble brukt.

Da Canon  lanserte et nytt kompaktkamera, med en sensor omtrent på størrelse med et speilrefleks av typen 20D, 30d,40d, 50d, 60d, så bestilte jeg med en gang. Jeg har nå testet kamera ett par dager, mens jeg har drevet vedhogst og arbeid på gården.  (Se: Canon G1X/(personlige betraktninger og test av kamera) .
Jeg har kun studert jpg- bildekvalitet i programmer på pcn (Da lightroom og photoshop ennå ikke takler raw- filene). Jeg har også fått testet ut brukervennligheten.

Dette er mitt førsteinntrykk:
1.) Terningkast 6 på video. Speilløst kamera gir bedre autofokus på video. Videokvaliteten ser strålende ut og kompaktkamera er like anvennelig som et kompakt videokamera. . FANTASTISK! Litt skuffende at kamera ikke takler ekstern mic, men lydkvaliteten er ikke værst. Håper allikevel at dette blir utbedret til neste versjon. Jeg skal legge ut litt video seinere. Jeg tar minst like mye video som foto med kamera og dette tenkte jeg ikke på forhånd.

2.) Bildekvaliteten ser bra ut. Jeg har ikke testet denne skikkelig ut ennå, men skumringsbildet over er tatt på frihånd med ISO 1600. G11 og tidligere kompaktkamera taklet ikke høyere iso enn 400 før det begynte å bli støy. Bildene over har jeg ikke brukt støyfjerning. (Dette er jpg- bilder som jeg har skarpet litt og en svak s- kurve i kurveverktøyet.) Jeg er klar over at bildeeksemplene over ikke egner seg til vurdering så det er bedre å google for å finne gode alternativer. Jeg kommer nok til å legge ut flere seinere også.)

3.) Brukervennligheten er meget bra med kompaktkameras begrensninger i størrelse. Jeg forventer ikke mer når det kommer til dette. Kanskje jeg kunne ønsket meg en bedre søker, slik at kamera var bedre egnet for natt- foto, men man får ikke alt. Søkeren er ubrukelig, men så bruker man heller ikke denne noe særlig på et kamera som dette. ) Jeg kunne kanskje ønsket meg mer vidvinkel på bekostning av tele. Objektivet tilsvarer 28mm- 118mm. (Det er også min personlige vurdering, men kompakt er kompromiss og jeg kan leve med dette.)

Jeg er altså strålende fornøyd. Kamera følger meg i sitasjoner jeg før ikke hadde med speilrefleks. F.eks: På bilde nr1 over der Gregar benytter muligheten til å binde skolissene til en kompis fast til gardintrappa. (Situasjonsbilde). Tilfeldigvis hadde jeg kamera i lommen og fikk situasjonen. Bilde nr2 er også et tilfeldig knips på vei hjem fra et møte på kvelden.

Jeg trur Canon har truffet blink med dette kamera. Jeg regner med at svært mange profesjonelle vil ha dette kamera som kamera nr2 eller 3 på jobb. Jeg regner også at det vil være å finne i ryggsekk- lokket hos mange fjellfolk. (Lett og praktisk)
Det var en kjapp rapport på mitt førsteinntrykk av kamera……