Til fjells att

Så tok vi turen til fjells att i dag. I dag droppet jeg sleden og satset på pulk og stivt drag i stedet. Jeg kan fortelle litt om fordelen med pulk. For det første er den lettere, men viktigst er at den er bedre til dressur. (Etter gårdsdagens baksing fant jeg ut at det kanskje var greit) Vel og merke dersom man har trekklina bak i seletøyet på hunden (Og ikke bak på pulken). Selv kjørte jeg med kjørelina bak på pulken fram til 2004/2005 da jeg ikke kjente noen annen løsning. Men det gir mye dårligere kontakt med hunden og betydelig dårligere kontroll. På bildet kan man se at kjørelina mi går helt frem til bikkjene og da har jeg mulighet til å dra meg helt fram dit.

En annen fordel med pulk og stivt drag er at man ikke får lyst på flere hunder. Dette fordi trekk- kraften med to bikkjer nesten er i overkant eller i alle fall mer enn nok. Bikkjene klarer også godt å beregne trekk- kraften bedre. Det vil si at man får litt hjelp til skigåinga, men de avstemmer gjerne farten slik at man må hjelpe mer til selv. Det syns jeg er helt greit. Da holder bikkjene lenger.

Dobbeltdrag for to bikkjer liker jeg ikke da dette blir et langt uhåndterlig tog. Sleden som jeg av og til bruker er en nordisk slede fra Oinakka (http://oinakka.com) som jeg har fått med litt lengre bakmeier (Slik at man også kan stå bak) og litt høyere. I prinsippet har jeg skaffet den som et alternativ til pulk, men det går også an å kjøre med opp til 4 hunder.

Fra Plan og til Tjønnstul satt jeg Mivvo i det stive draget, siden hun ikke hadde forsøkt dette tidligere. Hals festet jeg på siden med nakkeline til det stive draget. Elles bruker jeg hanefot bak på begge bikkjene og til kjørelina. Kan kanskje ta bedre bilder seinere. Fra Tjønnstul og videre oppover lot jeg Hals gå foran og brøyte. Dvs til han psyket litt ut og nektet og gå. Da måtte jeg koble han på siden av Mivvo og gå foran selv. Det gikk ganske bra. Eller i alle fall var det en nyttig læresituasjon for bikkjene. Det blei delt ut masse tørrfisk i dag, men Hals ville ikke ha, så jeg får ta med noen pølsesnabber neste gang. Turen gikk veldig fint. Det blei nesten 2 mil i dag på oss og siden det var nesten 5km usporet så var dette ganske bra. Nå håper jeg at det snart kjører en skuter til Haugstul, slik at vi kommer inn på løypenettet der oppe. Hvis ikke får vi starte litt tidligere. 

Ellers var det en stjerneklar og fin tur gjennom Kålidalen. (Ikke forsøkte bikkjene seg i bilsete og ikke mistet jeg dem heller 😉 )

Foto1 (Fra turen i dag med stivt drag og pulk (Eller paris sklibrett versjonen som jeg har fortalt om tidligere).
Foto2 (Fra turen i går med nordisk slede)