Finnmarksløpet 2011- portrett Øyvind Nordahl Næss

FINNMARKSLØPET 2011

Jeg har i flere år portrettert kjørere under Finnmarksløpet. Årsaken til dette er at svært mye av min tid som fotograf  vier jeg til portretter av folk. En fellesnevner av de jeg interesserer er at de lever tett på naturen og nært på elementene. Det kan være jegere, fiskere, hundekjørere eller andre. Jeg liker også spesielt godt folk som tar den litt lenger, enn de fleste. Slik sett florerer hundekjørermiljøet  av de jeg er ute etter. Dette er folk som kan sitte en helg og snakke om foring av hunder. (Jeg tuller ikke). Det er spennende å møte  folk som lever og ånder for det de holder på med. Finnmarksløpet florerer av disse personene. Da snakker jeg forøvrig ikke kun om teten eller kjørerne. Det kan like gjerne være handlere og andre.

Under Finnmarksløpet er det forøvrig spennende å se hvordan kjørerne møter oss fotografene under løpet. Jeg har sansen for den lille praten, mens jeg fotograferer og snakker med kjørerne. Noen er fokuserte, inneslutta og stille, mens andre er sosiale, utadvente, gode på “small – talk” og med smilet på lur. Det hele er ganske underholdene. Hundekjørerfolket er nesten uten unntak folk som syns det er gøy at folk er interessert og de aller fleste viser godt humør, selv om de har sovet minimalt og selvsagt er slitne. Dette gjelder uansett personlighet. Jeg lurer på om det er en viktig egenskap for en god hundekjører? Jeg tror i alle fall at bikkjene merker godt kjørerens humør og godt humør smitter selvsagt også over på bikkjene. Lar de seg for mye prege av lite søvn, mat og kulde går det ut over prestasjonen.

Dette er altså årsaken til at jeg gjerne fotograferer hundekjørermiljøet. De passer i jakten på ujålete folk med fin personlighet og som har gått helt opp i aktiviteten de holder på med. Dessuten virker det som om flertallet er kameratskapet viktigere enn konkuransemomentet. Det er i alle fall min observasjon og det har jeg sans for. Svært mange av de bruker alt av tid og penger på idretten.

ØYVIND NORDAHL NÆSS

Jeg takker for praten med Øyvind i dag. Det er Øyvinds debut i 1000 km- løypa og jeg er imponert. Han har gode kjøretider og er for øyeblikket i ferd med å kjøre seg oppover i teten. Kjøretiden på siste legg var svært bra. På sjekkpunktet i Kirkenes var han fokusert på oppgavene, men tok seg gjerne en prat om løpet. Jeg kjenner Øyvind fra tidligere og satt pris på praten. Øyvind kjører blant annet med Handsome (Lance Mackey) og Uconn (Jeff King). (Øyvind er forøvrig en flink fotograf som arbeider i VG . Se hjemmesida hans her (http://www.freewebs.com/lianhusky/) .

Lykke til Øyvind!

Villmarkshistorier på facebook Min hjemmeside: http://villmarkshistorier.no –Min offentlige blogg:http://villmarkshistorier.blogspot.com — Min mobile blogg:http://villmarkshistoriermobil.blogspot.com — Youtube:http://youtube.com/villmarkshistorier — Twitter:http://twitter.com/janeilert