TROLLELGEN AV MIKKJEL FØNHUS

Foto: “Trollelgen” 1/15 sek @ f/9. Iso: 500mm. 5d mark II. Bildet er uskarpt og tilført mer støy. Det syns jeg gir struktur og spenning enkelte ganger..

Har du lest Mikkjel Fønhus Trollelgen fra 1921? Det er en av mine aller største favorittbøker. Etter min mening kanskje en av de beste naturskildringer som er skrevet. Mannen og hunden (Gaupa og Bjønn) jakter Rauten (Trollelgen). Handlingen er innhyllet i mystikk og antagelser som flyter mellom linjene. Uværet er forøvrig børsa til Gaupa. Les dette sitatet:

.. nede i underskogen er det så svart at han ser treleggene bare som usikre anelser, og der inne er det nå trollelgen kommer. Hør hvor hornene skurer i baret, tørt og raslende, som når en svasper med en sopelime bortover et stuegolv….

Gaupa rører seg ikke, men klemmer nevene omkring Uværet i sitrende spenning. Drøgstill venter han, som et dyr i nattlegeret, og øynene brenner som om de vil brenne hol i mørket foran ham.

Nå er dyra tett nedafor. En gang synes han nok det glir som en stor skugge der nede; men han er ikke sikker. Han hører hunden kaster seg og de tunge stegene til Rauten. Men han kan ikke, kan ikke bli var ham…

Bjønn trekker seg smått unna med trollelgen.

Da krabber Gaupa etter på alle fire, yttest forsiktig. Han er så like etter at han måtte kunne hive børsa bort i elgen, om det bare var lyst… Og han har kjensla av at han kryper på botten av et svart tjenn med tretoppene flytende oppe på vatnet.

Så stanser Rauten og hundeboffene blir mer avmålte. Gaupta drar seg framover på magen og der får han i en glenne øye på Bjønn, en mørk bylt som glir hit og dit over marka. Men elgen….

Han våger ike flytte seg lenger. Så blir han liggende der med Uveret ferdig. Over fjellkammene vest knitrer stjernehimmelen.

Naturskildringene med de mange slående metaforene er i litterær toppklasse. Og skildringene avslører at kunnskapsnivået til forfatteren var svært høyt. Mikkjel Fønhus var forøvrig en av de første naturvernerne: “Naturen er som et urverk som går og går, la oss ikke pirke for mye med maskineriet”. Ta en kikk på: http://www.mikkjelfonhus.no . Er du ikke kjent med Mikkjel Fønhus fra tidligere så har du mye å glede deg til…. Det er bare å komme seg på biblioteket. “- Mine bøker er hardt kroppsarbeid”: Hør Mikkjel Fønhus i dette radiointervjuet om ulvejakt.