Tenker tilbake på siste ukes skogsfugl-leik.

Foto 1: Det er dårlig plass i teltet. (Denne modellen heter penthouse) Den er ikke større enn det bør være for to kompiser på tur. Spesielt når man tenker på at vi må sitte i teltet i minimum 14 timer. (Ja, en mulighet er selvsagt å snike seg inn i kamuflasjen etter at det er helt mørkt, men jeg pleier ikke å gjøre det av hensynet til fuglene.) Det kan være lurt å ha med en slange, eller pissedunk for pissing. Om ikke må man finne et ledig hjørne.

Fra orrleik og radioinnslaget naturens verden. På bildet: Helge Søfteland

Foto3: To ameristep doghouse satt sammen med en fjellduk i mellom. Dette er en ok løsning for to kompiser på tur. Mer fleksibelt enn et større telt. (Kan ligge på hver sin plass). Og det er like billig med to doghouse som ett penthouse. I åpningene er det smart å ha svart laken festet med klesklyper. (Kamuflasjeduken over teltet er en billigmodell fra Sparkjøp til 120,- kroner.) Den funker også greit å sette sammen til et telt med tau om man ønsker det.) Det er forøvrig smart å plassere kamuflasjen nede i en liten dump som på bildet. Da hindrer man lysgjennomskinn og laging av siluett. Bildet er fra en tiurleik.


Jeg lå totalt 4 netter på spell i forrige uke. Jeg hadde parring den uka i fjor og derfor tenkte jeg at det kunne være mest intens de dagene. Jeg tok feil. Røya viste seg nesten ikke innom spellet. Sitter å tenker på hvorfor røya er mange dager seinere på leiken i år enn normalt. Skyldes det at våren har vært såpass kald? Jeg tipper at det har med det å gjøre. Jeg syns minnes at jeg alltid har slått mygg i teltet på kveldstid når det har vært parring. Helt uavhengig av dato. I fjor var det parring 24/4. I dag var det kun ei røy innom leiken den 28/4 melder en bekjent, som lå innpå i natt.

I tidligere tider var høneuka første uka i mai, men de siste 10-15 åra har det vært siste uka i april (Eller enda tidligere). I år er leikene veldig seine i øvre-telemark. Hvordan har det vært i ditt område?

I Pasvik nærmer det seg oftest parring rundt 17. mai og noen ganger litt seinere.

Tilbake mot slutten av uka.