Fiskeørna

Fjellimellom hvitkledde fjell. Tjønnimellom islagte vann. Inneblant åser, der krokfuruer sliter seg frem på bergskortene. Der skogviddene på åsene er slake og rike på blandingskog av gran, furu, osp og bjørk og med sjegglav, grønnmose og reinslav, men som mot elvedalene er revet av som åpne sår, i gråsprengte ville stup, ned mot fossefall og bekkedaler. Der ligger mitt nærområde. Der ligger Gransherad. Mitt Telemark. I toppen av ei kortvokst furu sitter ho og speider fra kjærlighetsreiret. De kom tilbake til hekkeplassen for et par dager siden. Her er god utsikt over omgivelsene. De har brukt det i fleire år nå. Det er kaldt og snøvær i lufta. Tre orrhaner spiller på isen under reirtreet. – Merkelig oppførsel, tenker ho kanskje. Slik underleg kurring._MG_6082-Edit

Ho rydder noen furukvister og steller litt for å få tida til å gå, da to korper danser gjennom lufta med tilfredse mette klunk. Ho syns ventinga på mannen begynner å drøye. Det er snart tre timer siden sist gang han var innom reiret. Ho veit at han snart kommer flyene over reirplassen og stuper vekselvis mot bakken. Han er en dugelig kar og viser at han også i år vil kunne skaffe nok fisk for å få avkom. – Slik ein staseleg kar. Ho kjenner en iling i kroppen etter å fly ut for å møte mannen sin. De skal fly noen runder sammen, før de setter seg på reiret. Da skal ho slippe han opp på ryggen for å sikre årets kull av fiskeørn.

Bak ei bergskorte noen hundre meter unna ligger en naturfotograf i en jerven fjellduk og dupper av. Han ligger langt nok unna reirtreet til å ikke skremme fuglene, men nærme nok til å kunne oppleve et fantastisk øyeblikk i naturen. Venter på at det store skal skje. Noen titalls sekunder med vingebaks i toppen av furua, med musikk fra orrfuglens kurring. Et lite knippe bilder fryser et øyeblikk i Telemarks- naturen. Fjellimellom hvitkledde fjell. Tjønnimellom islagte vann. Inneblant åser, der krokfuruer sliter seg frem på bergskortene. Der skogviddene på åsene er slake og rike på blandingskog av gran, furu, osp og bjørk og med sjegglav, grønnmose og reinslav, men som mot elvedalene er revet av som åpne sår, i gråsprengte ville stup, ned mot fossefall og bekkedaler. Der ligger mitt nærområde. Der ligger Gransherad. Mitt Telemark.