TantAnne– 27.10.1915 – 25.02.2010

Anne Pedersen (TantAnne) fotografert i hagen 20.juni 2005

Jeg vokste opp med mine besteforeldre i andre etasje. Ti meter fra vårt hus bodde Tante Anne og Onkel Johannes. Jeg var heldig å hadde ett ekstra sett med Besteforeldre. Det var slik det var.

Jeg var titt og ofte borte hos dem. Ja, forresten så var det ikke bare meg. Mine kompiser og mine søstres venninner sprang også ned dørene hos Tante Anne, eller TantAnne som alle kalte henne.


Hele bygda kalte henne for TantAnne. En av mine søstres venninner slo opp på bokstaven “T” i telefonkatalogen, en gang ho skulle ringe til Tante. Så innarbeidet var kallenavnet: TantAnne blitt på bygda. I alle fall i vår generasjon.

TantAnne vokste opp på husmannsplassen Lia, under Mjaugeto i Gransherad. Jeg husker godt TantAnne fortelle oss om tida i gamledager, oppe på Mjaugeto. Spesielt imponert blei jeg da hun fortalte at de gikk til skolen på Klokkargården og at mora måtte gå foran og brøyte veg når de gikk til skolen nede i bygda.

Tante gikk alltid med bluse med nål, forkle og skjørt. Jeg trur aldri jeg så henne i langbukser. Minnene er mange når man setter seg litt ned for å tenke tilbake.

En gang låste jeg forresten TantAnne nede i kjelleren. Det er eneste gangen jeg så henne sint. Ellers var det trygt og godt å komme til Tante for å tigge epler, plommer, rips, bringebær og rabarbra og annet som hagen hadde å by på.

Eller bare for å slå av en prat.

TantAnne døde i natt og jeg så litt etter noen bilder i arkivet, da jeg fant dette portrettet fra 2005. Den gangen bodde hun fremdeles hjemme på Vonheim og bildet blei tatt i hagen. Når jeg ser på portrettet så minner deg meg på at TantAnne ikke forandret seg på de årene vi kjente hverandre.