Naturbasert turisme og moralske dilemmaer med åte – fotografering

Det pågår en debatt på foto.no om åtefotografering og moralske dilemmaer ved dette. Etter min mening er mange innlegg på ville veier.

Foto: Ett tonn gris legges i skogen! Sønnen til Lassi Rautiainen og jeg legger ut åtsler på grensa mellom Finland og Russland. (Jeg husker desverre ikke navnet hans i farten.) I Finland er det lov å legge ut husdyr som åtsel i motsetning til i Norge.
DET ER BEDRE Å BLI SKUTT, ENN Å SULTE IHJEL

Dyr og fugler trekker gjerne mot mat. Dersom vi legger ut mat som passer for disse artene, får vi gode bilder. Dyrene slipper sultskrekken. Enkelte dyr kan bli ganske godt tilvendt en åteplass og gode bilder av sky dyr og fugler er ganske enkle å ta. En gang i blant finnes dyr i naturen som ikke er like sky som alle andre.
Jeg kjenner et ektepar (De er over åtti nå), som har foret fugler og dyr ved småbruket sitt i all tid. De kan fortelle mange historier om enkelte av dyra, som er mer tillitsfulle enn andre. De har navn på flere av dyra som de har fått gode opplevelser med. Gode minner har de også, men ingen bilder. Jeg husker en historie de fortalte meg om en rådyrbukk som var skadet og hadde vært angrepet av rev i dyp snø. De tok den inn i fjøset og hadde den der til våren. Da slapp de den ut igjen. Bukken kom aldri helt opp igjen til gården, men sto ofte i jordekanten og kikket opp på småbruket.
Fotografering holder de ikke på med. Når jeg spør om de ikke er redd at dyra skal bli for tillitsfulle ovenfor folk, svarer de at det er bedre å bli skutt enn å sulte ihjel og at naturen går sin gang uansett. Det er det god visdom i.

DEBATTEN PÅ FOTO.NO
Det ropes over et bilde av en halvtam rev som går etter en fotograf på en vei. Er det så forferdelig? Etter min mening er det ikke forferdelig i det hele tatt. Det verste som kan skje er at reven til slutt blir skutt og det kan man kanskje syns er trist, men slik er naturen. Det er bedre å bli skutt enn å sulte ihjel, sa det gamle ekteparet. Det er vært å ha i bakhodet. Selv om jeg forsto at de syns det var trist at det ble jaktet i nærheten av småbruket.
Hvor mange småfugler har ikke blitt foret fra hendene opp igjennom? Hvor mange småfugler blir ikke foret, fotografert og foret igjen? Hvor mange nøtteskriker mister ikke litt av skyheten sin på foringsbrettene i landet? Det samme med ekorn. Jeg syns ikke dette er noe å reagere på i det hele tatt.

KRANGLINGA STARTER ALLTID MED UTGANGSPUNKT I KONKURRANSER
Diskusjonen på foto.no oppfatter jeg som lite nyansert. Den startet vedrørende diskusjonen om juks i en fotokonkurranse. Et bilde av en ulv i fangenskap, men fremstilt som vill. Ikke lenge etter dreier diskusjonen over på redeligheten til bruk av halvtamme dyr i samme konkurranser og det er i grunn greit nok. Jeg forstår at dersom man skal delta i konkurranser er det viktig at alle har samme kjøreregler og det er greit å ha en debatt på akkurat den saken.
Konkurranse fører bestandig til krangling. Mange naturfotokonkurranser får sjeldne dyr høy poengsum, kun fordi de er sjeldne. Slik vil det alltid være. Vi vil alltid la oss imponere av det som er sjeldent og eksotisk: Både oss betraktere og juryer.

En del av problemet oppstår selvsagt når det er enkelt å reise rundt fra kommersiell aktør til kommersiell aktør og ta imponerende bilder av ulv den ene dagen og ørn den neste og disse konkurrerer sammen med de som tar alle bildene sine i sitt nærmiljø. Sjeldne arter får høy poengsum, tross av at de ikke alltid er like gode rent fotografisk. Da oppleves det ikke som fair play av noen. Det kan jeg selvsagt forstå. Men slik er det i juryer og slik er det i befolkningen ellers.

20070520-_MG_4229-Edit
Foto: Vill skandinavisk brunbjørn fotografert hos naturfotograf Lassi Rautiainen på grensa til Russland. Canon EOS 30D, EF: 500mm: f4 IS USM.  Som tidligere sagt har jeg tatt bedre bjørnebilder utenom disse åteplassene, men det var allikevel en stor opplevelse som anbefales.
Innstillinger: f/5,6 1/500sek EVcomp: –2.

Dersom dette er noe problem så får man skape andre konkurranser med andre regler. Der det for eksempel kun er lov å delta med bilder tatt 10 mil i omkrets fra der man bor. Ellers så kan man trøste seg med Dag Røtterengs ord fra Naturens storstue: «Jeg har etterhvert lært meg at man ikke kan snakke om gode og dårlige motiv, kun gode og dårlige bilder».

Dette er kloke ord. Vært å lytte til. Vært å ta med seg og arbeide etter. Kanskje du ikke trenger å jakte på de sjeldne motivene? Kanskje du kun trenger å trene. Slik at du blir en bedre fotograf i ditt nærmiljø? Og hvis det er noen trøst, så går folk fort lei de samme sjeldne motivene, dersom de ikke skjer noe nytt. Så da går folk igjen tilbake til de gode bildene. Vær tålmodig, så skal du se.
Ja, hva veit jeg. Jeg er ikke som kjent ikke så opptatt av konkurranser. Jeg deltar ikke i konkurranser selv. Det passer meg ikke og jeg har heller ikke tid. Det betyr ikke at jeg forstår at andre kan ha glede av det. Men slutt med denne tåpelige kranglinga. Har du forresten lagt merke til at det stort sett er menn som deltar i naturfotokonkurransene? Hvorfor det?

PROFESJONELLE AKTØRER- KYNISKE OG UMORALSKE?
Debatten gikk etterhvert over på de som leier ut skjul til andre og det moralske rundt det. Noen fremstilte disse som umoralske kyniske aktører. Det er jeg uenig i.

Jeg skulle gjerne delt ut en medalje både til Terje Sylte, Ole M. Dahle, Lassi Rautiainen og alle de andre. De er et godt eksempel på hvordan miljøbasert turisme kan bli levedyktig på bygdene.
* Tenk hvor mange gode bilder det har blitt tatt på slike steder!
* Tenk hvor mange fotografer som kommer hjem som dyrenes ambassadører etter slike besøk!
* Tenk hvor mange nye naturvernere som blir skapt på disse stedene!
* Dette er arter som har blitt forfulgt i generasjoner og som folk nå får et sterkere forhold til.
Det blir også skrevet om at det har blitt skutt 200 kråker og brukt som åte på en foringsplass for hauk. Forferdelig? Nei! Kjempebra, sier jeg. Det er alt for mye kråkefugl. På grunn av at vi mennesker har breiet oss, har det blitt massevis av kråkefugl og lite hauk. Vi utryddet nesten rovfuglene og hva ble resultatet? Enda mer kråkefugl og ikke mere småvilt (Snarere tvert imot). Dersom noen skulle bli utestengt fra Biofoto for å jakte kråke, så melder jeg meg ut. (Det betyr selvsagt ikke at jeg er kråke-motstander. Disse hører selvsagt også hjemme i naturen, men ikke i det antallet som man kan se i dag).
Foto: Selvportrett i den lille bua ved tjønna. Det var slitsomt å sitte 6 dager i denne bua, nesten uten søvn. Jeg satt aleine hver natt og kunne derfor ikke duppe på skift. Redningen ble Harry Hole på lydbok. Det ble det kun 3-4 timer søvn i døgnet disse dagene. Jeg sov bak i Toyota Hiacen når jeg ikke var i bua, fordi budsjettet mitt tillot ikke skikkelig overnatting sammen med de andre fotografene.
Det er rart at virksomheter blir mistenkeliggjort og tillagt andre motiver, så fort den er litt kommersiell. Jeg liker ikke at de som driver å tilrettelegger for andre fotografer, skal fremstilles som kyniske, kun på grunn av at de tjener penger på å lokke inn disse for andre. Det er mange som ikke har mulighet til å gjøre slike åteprosjekter selv og at de må betale en slant for all forarbeidet er rett og rimelig. Det er faktisk en fordel at folk kan leie et skjul framfor å begynne sitt eget prosjekt i mange sammenhenger og selv om jeg holder på mine eget åteprosjekt om dagen, (Og har snakket varmt om det) så er jeg ikke imot å leie en plass i et skjul. Snarere tvert i mot.
Jeg har mottatt hjelp i form av epost og veiledning om hvordan jeg kan få til dette av både Terje Sylte og Ole M. Dahle. At disse bidrar med hjelp og kunnskap, tross av at de driver kommersielt med det samme, det sier litt om disse to etter min mening. De virker opptatt av at dette skal gjøres seriøst og skikkelig. Det er mitt inntrykk.

Det er også mitt inntrykk at de som er skeptiske til at man kan leie seg skjul for å få bilder av eksotiske arter, aldri har gjort det selv. Ergo: De vet ikke hva de snakker om. Jeg har ennå ikke hørt noen som har sett hva dette går ut på og som er motstandere av det. Eller som sammenligner slike bilder med bilder tatt i dyrehage. Jeg oppfordrer alle skeptikere til å leie seg en natt i et skjul. Det er greit å vite hva man kritiserer.

Jeg mener ikke å reise noen ny debatt, her på denne siden. Jeg tar bare standpunkt. Diskuter gjerne under Kjartan Trana sitt innlegg her:

http://kjartantrana.blogspot.com/2010/01/diskusjon.html eller på foto.no :her.

Min hjemmeside: http://villmarkshistorier.no –Min offentlige blogg:http://villmarkshistorier.blogspot.com — Min mobile blogg:http://villmarkshistoriermobil.blogspot.com — Youtube:http://youtube.com/villmarkshistorier — Twitter: http://twitter.com/janeilert –Klikk: klikk.no/friluft