Kampen om Fulldøla

22 grunneiere, Notodden Energi og Tinfoss AS har søkt om å opprette småkraftverk i elva Fulldøla, mellom Follsjøen og Tinnelva. Det planlegges 2 km lang rørgate fra Follsjøen og ned gjennom et område mange har et forhold til. Ved elva går også en verneverdig tømmerrenne, som i følge utbyggerne ikke vil komme i konflikt med utbyggingen. Rørledningen skal graves ned. I Fulldøla finnes den totalfreda elveperlemuslingen.

Foto: Askeladden og trollet ved Fulldøla. EOS 5dmarkII med 24-105 f/4 is usm. ISO:50. 2,5 sekund @ f/22. Inspirasjon: T.Kittilsens bilde av Sam Eyde som Askeladden, fra Svelgfoss i Tinnelva. Jeg syns det var morsomt å bruke dette virkemiddelet i dette bildet, da området er industrihistorisk interessant og Rjukan og Notodden Kommune samarbeider om å komme på Unescos verdensarvliste.

Kittilsen var som kjent i lomma på Sam Eyde da han malte disse bildene og han malte Eyde som Askeladden med troll i fjell og vesner i fossene (I kjent Kittilsen stil)  Eyde skulle temme kreftene i Svelgfoss, som en moderne Askeladden. Se flere av Kittilsens bilder her Som naturfotograf må man bruke de elemenentene som finnes på stedet og det lyset som er tilgjengelig. Fulldøla har ikke noen kjempefoss, men Fulldøla har tømmerrenne. (Det skal man heller ikke kimse med!) Troll finnes også for den som kan se etter og Askeladden er den som beveger seg ut i dette området med kamera rundt halsen. Jeg syns jeg lykkes ganske bra med bildet jeg. Hva syns du?

Barndomsminner fra området

_MG_9848

Første gangen jeg kan minnes å vandre i området var med min Bestemor og Bestefar. Jeg husker kun fragmenter fra så langt tilbake, men jeg kan huske at jeg så hoggorm for første gang og at vi plukket tyttebær og drakk kaffe av Bestefars gule termos. Jeg har gått i området de to siste dagene for å fotografere og det var et kjært møte med mine barndomsminner. Mange bruker området til å plukke sopp, bær eller for rekreasjon og alle har sine personlige minner fra området. Utbyggingsplanene skaper derfor motstand. Det er blant annet opprettet en facebookgruppe for de som er mot utbygging. (Se her.)

Lokalavisa Telen forsøker å dekke saken: Se her. Avisa TA skriver om “det vanskelige kraftvalget!», fordi eksisterende dammer vil bli fjernet, noe som medfører lavere vannstand, mens utbygging medfører forringelse av friluftsområdet. Et annet viktig argument i saken er at Fulldøla har den totalfredete elveperlemuslingen: Les mer her. Og NRK om muslingen i Ut i Naturen her: http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/503517 (17- minutter ut i innslaget).
_B6X9822-Edit Foto: Tømmerrenna ved Fulldøla. EOS 1ds markII med 16-35 f/2,8 is usm. Trippeleksponering @ f/22. (Samme fokusplan, men dogg på linse etter inspirasjon fra et av Dag Røtterengs siste bilder i sin blogg.  NB! Første gang jeg har forsøkt denne teknikken. .)
På generelt grunnlag er jeg motstander av utbygging av småelvene.  Miljøpolitisk er kraftverket for lite til at det skal være noe argument og de eneste som tjener på utbygging er grunneierne. Grunneierene i området er greie folk det. Jeg kjenner dem selvsagt. (Gransherad er ikke store bygda). Og jeg forstår selvsagt næringstankene bak prosjektet. Allikevel er tjener det store flertallet av oss ingenting på slike småkraftverk. De forringer vanligvis friluftsområdene og småelvene. (Om dette er aktuelt i denne saken, har jeg satt meg for dårlig inn i detaljene om til å være helt skråsikker, men at jeg er kritisk er ingen hemmelighet).
Når det gjelder tømmerrenna skal den vistnok få være som i dag og det syns jeg er svært viktig. Grunneierene påstår at utbygginga ikke vil ses, siden inntaket går i fjellet og rørgata skal legges i grunnen og vannstanden i elva skal ikke bli mindre enn i dag, annet i flomperiodene. Men jeg er skeptisk. Spesielt er jeg redd for vannstanden i Follsjøen, samt en evt. forringelse av området vedr. nedgraving av rørgate.
_B6X9863-EditFoto: Rogn og Fulldøla. Canon EOS 1ds mark III, EF: 70-200 f/2,8 IS USM L. Teknisk: To eksponeringer @ f/10 iso

Kommunestyret 12.11.2009
Kommunestyret vedtok 12.11.2009 flertall for utbygging. Les her.
Generelt må innrømme at jeg har ganske liten tro på lokaldemokratiet i slike saker. At det gikk denne veien, var derfor ingen stor overraskelse. Mange ganger har vi sett at lokalpolitikerne tar avgjørelser som går mot naturvern med kortsiktig gevinst. (Ja, jeg tenker blant annet på  Lilaflotsaken i Sør-Varanger. Kommer tilbake til denne seinere.). Akkurat nå håper jeg at gruneierne i område klarer å gjøre utbygginga på en slik måte at vi ikke kan se det. Jeg er skeptisk, men at rørgata skal legges gjennom grunnen og borres gjennom fjell det øverste partiet beroliger (litt). Vi får se om utbyggerne for lov av NVE til utbygginga, men at kommunestyret har gått inn for dette veier vanligvis tungt. Jeg håper at området forblir av en slik karrakter at fremtidas generasjoner også kan få oppleve det jeg så på disse fototurene i området. Miljøvern og Naturvern- to forskjellige ting?
Det virker på meg som en del tror dette er positive miljøtiltak mot fossilt brennstoff. Snakk om å være naive. Et småkraftverk alla Fulldøla produserer kraft til 500- 750 hustander. Dette betyr ingening med tanke på kampen mot bruk av fossile energikilder.  Jeg blir forbanna når jeg leser slike vill- ledende argumenter.
_B6X9783-EditFoto: Fulldøla. EOS: 1ds mark III /24- 105 L IS USM @f13. Flere eksponeringe
Ja, jeg må vel kalles naturverner. Jeg er imot utbyggingen av småelver og utbygging av vindmølleparker i noen av våre fineste kystområder. Jeg er tilhenger av en bærekraftig stamme av rovvilt og fredning av større villmarksområder. Jeg kritisk til tyngre tekniske inngrep som veidrift, kraftgater, med mer i mange områder, men ikke alle. Jeg syns det er viktig å ta vare på naturen vår. Det er naturvern, men det er også miljøvern, selv om det enkelte ganger kan virke som det er konflikt mellom disse. Jeg gir all honør til de av våre folkevalgte som er klarsynte nok til å se dette og som verner større naturområder for framtida.  Det er investering i fremtida.
Når det er sagt er jeg heller ikke fanatisk og jeg forstår at enkelte områder må vi tolerere hyttebygging, kraftgater, veibygging og andre inngrep i naturen. Slik sett må vi kanskje ta ekstra vare på de områdene som er av nasjonal betydning. Området ved Follsjøen er etter min mening ikke et slikt område, men at det er et vakkert og viktig område for oss i lokalmiljøet er sikkert og helst skulle jeg sett at det ikke ble noe av planene.