Fjellduken kan redde nattesøvnen

Jeg sitter på kontoret og pakker bøker. Innemellom blir det litt tid til å mimre tilbake på opplevelsene underveis i: “Nord i villmarka- prosjektet”. Jeg har funnet fram en videosnutt fra en tur i 2003 gjennom Kaldoaivi ødemarksområde. Der nevner jeg et nyttig villmarkstips både for sportsfiskere, vandrere og fotografer.

Fotografer benytter seg av nattetimene fordi lyser egner seg bedre for fotografering enn dagtid. Fiskere fordi at bettet er bra. Vandrere benytter seg av de svale timene til forflyttning. Dette gjør at man ofte kryper alt for seint inn i teltet og da tar det ikke lang tid før det er badstue-temperatur der inne. Etter kanskje en times søvn, gir man opp og forsøker seg utendørs, til stor glede for horder av mygg som elsker å torturere søvnlystne villmarkinger. Redningen kan da bli å legge fjellduken over teltet med sølvsiden ut. Denne duken reflekterer solstrålene og gir et svalere og mer behagelig telt å sove i. Dette blir også redningen på filmen jeg har plukket ut.
I videosnutten kan du følge Fenris, Odin og jeg på vandretur på kryss gjennom ødemarksområdet Kaldoaivi.

kaldoaivi (4) Gallok (norsk side av grensen) og Kaldoaivi (Finsk side av grensen) er et stort sammenhengende villmarksområde på størelse med Østfold fylke! Jeg har vært på mange villmarksturer i området. Sommerstid ved å padle kano ned Neidenelva og fotturer i Gallok. Jeg har gått til fots fra Øvre-Pasvik til Bugøyfjord (2001), på ski fra Pasvik til Levajok (2003), Alta-Kirkenes (2004) og en rekke andre turer. Jeg har også gått til fots gjennom Kaldoaivi (finsk side) sommerstid og vinterstid. Mange av turene sammen med samboer eller venner.