Elg: Tøff storspiser i vinterskogen!

Skogen ligger snøtung. Ei elgku med to kalver har funnet veien til ei solrik li og står å beiter på en brisk (Einer). For et fordragelig liv, tenker jeg. Å gå beitende fra det ene stedet til det andre.
TRYKK PÅ BILDENE FOR Å FÅ SE STØRRE VERSJONER.

Elgkua får et snøras fra ei furu i bakhodet og kalven har massevis av isklumper i skjegget. Det ser unektelig veldig kaldt ut. Jeg er fornøyd over denne detaljen. Det er slike små øyeblikk jeg ønsker å dokumentere og formidle. Godt og varmt har den det nok allikevel. Elghåra er hule og isolerer derfor  godt. Jeg finner det fasinerende å studere dyra. De er så godt tilpasset. Viste du forresten at en voksen elg spiser omkring 15 kg kvist daglig, på vinterbeite? Femten kg furukvist! Det    står det respekt av. Prøv selv! En kalv spiser visst nok omkring halvparten.
Sommerstid spiser en voksen elg omkring 50 kg plantemasse. (Helt uten dressing!) Da snakker vi! 50 kg med rogn, vier, osp, bjørk, elvegrass og alt annet den gasser i seg. Det er ganske rått!
Sistnevnte vet jeg fordi jeg pleier å slå opp og lese litt om artene  når jeg kommer hjem. Dette gjelder både fugler og pattedyr. Jeg finner det underholdene og lærerikt å ta en kikk etter fakta. Elg har det latinske navnet Alces alces. Vår europeiske underart heter: alces alces alces og så videre. Det høres kanskje teit ut å slå opp å lese om elg? Nei, det er utrolig hva man ikke kjenner til, selv blandt norske arter.  Jeg syns det er spennende å bli bedre kjent med dem. Slik lærer man mer om naturen. Les hva wikipedia skriver om elg her:  http://no.wikipedia.org/wiki/Elg
Neste innlegg kommer til å handle om naturfotografering. Det kommer ganske snart.  Følg med videre!